Til innholdet

Meny

Grenlandsbrua

Grenland: Stor optimisme i næringslivet i Porsgrunn, pessimisme i Skien

SpareBank 1 Sørøst-Norge har tatt tempen på både folks fremtidstro og hvordan næringslivet ser for seg veien fremover. Der kommer det frem at bedriftene i Porsgrunn er de mest optimistiske i hele regionen, mens pessimismen råder i Skien.

 

 

Marianne Olsson Flogstad – Kopi

– Vi ser at bedriftene i Porsgrunn har en forventningsindikator på +21, mens den for næringslivet i Skien er på -4.  Selv om næringsstrukturen er forskjellig i de to kommunene, er det fortsatt litt overraskende at det er såpass store forskjeller, tatt i betraktning den korte avstanden mellom kommunene, sier banksjef SpareBank 1 Sørøst-Norge Grenland, Marianne Olsson Flogstad.

Porsgrunn inkluderer bedrifter fra Bamble. Midt-Telemark inkluderer bedrifter fra Nome og Notodden.

Stor forskjell blant bedriftenes økonomi

Det er ikke bare når det kommer til tro på fremtiden det er store forskjeller mellom bedriftene i Skien og Porsgrunn. I Porsgrunn oppgir 81 % av bedriftene at de har romslig eller balansert økonomi, mens i Skien svarer bare 60 % det samme.

 

 

– At hele 40 % av bedriftene i Skien har trang eller kritisk økonomi er alarmerende, og nok en medvirkende faktor til at næringslivet i byen ser negativt på økonomien fremover, og har en helt annen fremtidstro enn i Porsgrunn der det både er investeringsvilje og stor tro på økonomisk vekst fremover, sier Olsson Flogstad.

Færre folk opplever å ha det trangt økonomisk

I undersøkelsen kommer det frem at folk i Skien har en forventningsindikator på -20, mens i Porsgrunn er den på -30. Selv om folk flest i Grenland er pessimistiske med tanke på den økonomiske fremtiden, har et stort flertall fortsatt en balansert eller romslig økonomi.

I Porsgrunn svarer 74 % at de er innenfor disse kategoriene, mens 73 % svarer det samme i Skien. Ser vi bare tilbake til vårens undersøkelse, var det kun 59 % i Skien som hadde balansert eller romslig økonomi, mens 41 % opplevde å ha det trangt eller kritisk økonomisk. 

I Grenland er den økonomiske situasjonen for privatpersoner nærmest lik. Tre av fire i både Skien og Porsgrunn opplever privatøkonomien som balansert eller romslig.

– De fleste har fått merke en stor økning i levekostnadene de siste årene. Selv om det ikke har vært rentehevinger fra Sentralbanken i år, spiser fortsatt rentekostnadene mye av husholdningsbudsjettet til mange boligeiere. Imidlertid virker det som mange nå har tatt grep og tilpasset seg det nye kostnadsbildet, forteller Olsson Flogstad.

Skepsis til lokale vindmølleparker

Det er ventet en markant økning i strømbehovet i Grenland, spesielt fra industrien. Det har igangsatt mange debatter om lokal utbygging av vindkraft. Flere store prosjekter har blitt foreslått, noe som har ført til mye diskusjon. Fortsatt er det en stor overvekt av folk som ikke ønsker vindmøller i nærområdet.

 

Folk er skeptiske til vindparker. Er solceller løsningen?


– Totalt er det kun 30 % som er positive til dette i Porsgrunn og 36 % i Skien. Utvider vi bildet  til Nome og Midt-Telemark, er det kun 17 % og 15 % som er positive til utbygging der. Solkraft, de fleste kanskje oftest forbinder med solceller på tak, er folk imidlertid mer positive innstilt til. Her svarer 53 % i regionen at de synes det er greit å ha dette i nærområdet, sier Olsson Flogstad.