Masseflukt fra serveringsbransjen
Restaurantgjestene er tilbake for fullt. Men det er ikke kokkene og servitørene.
Tre måneder har gått siden de siste restriksjonene ble fjernet og serveringsstedene åpnet for fullt.
Kristin Saga er direktør for NHO Vestfold Telemark. Hun opplever at reiselivet og serveringsbransjen er i god fart men at pandemiens ettervirkninger fortsatt sitter i.
–Det er et sammensatt bilde. Våre undersøkelser viser at det er stor optimisme foran årets sommersesong. Samtidig er det en del barrierer som spiller inn og skaper usikkerhet i næringen.
Saga peker på serveringsbransjen som et godt eksempel.
–Serveringsstedene har fulle hus, men sliter med å rekruttere nok ansatte. Mange kokker og servitører har skiftet bransje under pandemien, og det utdannes for få fagfolk.
–Derfor ser vi nå at flere serveringssteder i regionen har måttet stenge noen dager i uken, til tross for stor pågang.
SAMMENSATT BILDE: NHO-direktør Kristin Saga ser optimisme i reiselivet. Men pandemien preger fortsatt bransjen.
Sulteforet på matopplevelser
På brygga i Tønsberg opplever den italienske restauranten La Pergola stor pågang fra matglade turister og innbyggere. Likevel må de holde stengt flere dager i uken.
–Folk er sulteforet på å nyte god mat og drikke sammen. Hos oss har det vært stor pågang siden vi åpnet for fullt igjen etter restriksjonene, sier daglig leder Anne Lindstrøm.
–Men vi sliter veldig med å rekruttere nok fagfolk, derfor har vi til nå måttet holde stengt to dager i uken. Jeg har brukt nesten all min tid i år på rekruttering, og opplever ikke å lykkes særlig godt.
Lindstrøm mener bemanningssituasjonen er så alvorlig at myndighetene på banen.
–Situasjonen er lik i hele Europa, det er rett og slett en masseflukt fra bransjen. På kort sikt trenger vi hjelp fra myndighetene, for eksempel ved å se på mulighetene for å rekruttere flyktninger fra Ukraina.
–På lang sikt må vi jobbe med å bygge opp igjen bransjens omdømme, og det må vi gjøre sammen med NHO.
LA PERGOLA på bryggen i Tønsberg.
Gode på mangfold og inkludering
Kristin Saga nevner flere virkemidler NHO jobber med.
–Vi samarbeider tett med fylkeskommunen om rekruttering til fagutdanning innen restaurant- og matfag, og det innbefatter styrking av bransjens omdømme.
–Vi har også arrangert jobbsøkerdager i vår sammen med NAV hvor reiselivsbedrifter og arbeidssøkere har møttes, sier Saga.
–Reiselivet er veldig gode på mangfold og inkludering ved å tilby arbeid til mange som ellers ville stått utenfor arbeidslivet.
–Reiselivet er veldig gode på mangfold og inkludering ved å tilby arbeid til mange som ellers kunne stått utenfor arbeidslivet. NHO prøver å påvirke myndighetene til å gjøre det enklere å hente inn utenlandsk arbeidskraft, også fra utenfor EØS-området.
–Jeg snakker om viktigheten av reiselivet overalt hvor jeg er og kommer til å fortsette med det. Det handler om arbeidsplasser og verdiskaping konkret i denne bransjen, men også om den attraksjonskraften reiselivet bidrar med for at regionen skal tiltrekke seg bedrifter fra alle bransjer og folk med kompetanse til å jobbe i disse bedriftene, sier hun.
–Reiselivsbransjen skaper bolyst!
Konjunktur Sørøst sin forventningsundersøkelse viser at reiselivet i Sørøst-Norge er svært optimistiske til 2022. Men stoppes det av mangel på arbeidskraft?