Til innholdet

Meny

Optimisme for reiselivet i Telemark

Det råder optimisme i reiselivet, selv om flere aktører melder om enda høyere aktivitet i fjor sommer.

 

–Bestillingene hos oss har faktisk kommet litt senere enn i fjor, og generelt var det enda mer trykk i fjor sommer. Men nå er alle vintønnene hos oss booket gjennom hele sommeren.

På vingården til Odd Eugen Wollberg i Gvarv kan du få en annerledes overnattingsopplevelse i de store eikefatene. De tykke veggene dufter fortsatt av edle dråper, og fra dobbeltsenga kan du kikke rett ut i vingården.

–Hovedmålgruppen vår er mat- og vininteresserte mennesker. Hos oss får de en unik overnattingsopplevelse samt vinsmaking og omvisning på vingården, forteller han.

"NORGES TOSCANA": Odd Eugen Wollberg og kona Lill driver Lerkekåsa vingård i Gvarv

NHO: –Optimisme i reiselivet

Sparebank 1 Sørøst sin forventningsundersøkelse fra januar viste at det var reiselivsnæringen som hadde høyest forventninger for det kommende året.

NHO sin ferske medlemsundersøkelse for juni bekrefter optimismen i bransjen.

NHO-direktør Kristin Saga forteller om en reiselivsnæring som for første gang siden pandemiens start ikke skiller seg ut som den næringen med dårligst markedssituasjon.

E95031ddb90e4d4a8588a3ead230b43a

NHO Reiselivs medlemmer ligger langt over NHO-snittet når det gjelder positive forventninger for fremtiden

Kristin Saga, NHO

–NHO Reiselivs medlemmer ligger langt over NHO-snittet når det gjelder positive forventninger for fremtiden, sier Kristin Saga.

–Det har de også god grunn til, da de fleste oppgir å være tilbake til normalt bookingnivå, og 1 av 4 melder om flere bookinger enn før pandemien.

–Reiselivet står altså foran en lovende sesong med mange gjester, noe mange trenger for å få opp aktiviteten og likviditeten.

–Samtidig oppgir 6 av 10 reiselivsbedrifter at de mangler arbeidskraft, noe som skaper store utfordringer for mange, sier Saga.

"Masseflukt fra serveringsbransjen" - les saken her.

–En drømmesommer i fjor

Noen få kilometer øst for vingården Lerkekåsa ligger Norsjø ferieland, som ofte blir trukket frem som en av Norges flotteste campingplasser. De tilbyr hundrevis av camping- og hytteplasser helt nede ved vannet, samt Norges eneste kabelbane for vannski og wakeboard.

NORSJØ FERIELAND med Norges eneste kabelbane for vannski og wakeboard

Daglig leder Hege Malin Hvitås forteller om en mye roligere sommer i år enn i fjor.

–Vi er ikke bekymret, bookingene tikker sakte med sikkert inn. Men det kan ikke sammenlignes med fjoråret – da var vi fullbooket før sommerferien, sier Hvitås.

Hun tror mange flere nordmenn reiser til utlandet i år, da dette er første sommeren siden 2019 hvor det er full åpning for utenlandsreiser.

-Men kanskje flystreik og utfordringer på flyplassene kan bidra til enda flere bookinger hos oss, smiler hun.

–Samtidig merker vi at utenlandske turister er tilbake. De er det mange flere av enn i fjor, da var det stort sett nordmenn.

Bemanningsutfordringene har hun ikke merket noe til.

–Jeg snakker med mange kollegaer som sliter med å få tak i folk, men vi er nok ikke representative for bransjen. Vi har tilgang til mange dyktige kokker, servitører og ungdom som vil ha sommerjobb. Det står ikke på bemanningen hos oss!