Velfungerende boligmarked i Tønsberg og Færder
Boligprisstatistikken for første kvartal viser at boligmarkedet i Færder og Tønsberg har stabilisert seg etter en turbulent slutt på fjoråret. Nå ser vi igjen en positiv prisutvikling.
– Så langt i 2024 har vi hatt prisstigning i boligmarkedet i både Færder og Tønsberg, samt i Vestfold som helhet. Det viser hvor raskt boligmarkedet kan snu, til tross for mange dystre spådommer rundt årsskiftet, sier Tom Arild Henriksen eiendomsmegler og daglig leder i EiendomsMegler 1.
Tom Arild Henriksen fra EiendomsMegler 1.
Prisutviklingen som Henriksen refererer til, stammer fra Eiendom Norge sin boligprisstatistikk for første kvartal 2024. Den viser en prisutvikling på 5,9 % på boligprisene i hele Norge. For Vestfold sin del er stigningen på 3,2 %.
Høyest prisstigning i Færder
Den sterkeste prisutviklingen finner vi i Færder. Her har det vært en prisstigning på 6,3 % i første kvartal, altså over gjennomsnittet for hele Norge.
– Vi opplever at det er flere mennesker på visning om dagen når vi legger ut eiendommer for salg i Færder. Selv om mange boliger nå ligger lenger ute enn i fjor, merker vi oss at enkelte av eiendommene også omsettes over prisantydning, forklarer Henriksen.
Moderat stigning i Tønsberg
I Tønsberg har det også vært prisoppgang så langt i år. Totalt har boligprisene steget med 3,1 % siden årsskiftet.
Antallet boliger som er omsatt i Tønsberg er imidlertid flere enn i Færder.
– For Tønsberg sin del er det også her en positiv prisutvikling. Selv om prisoppgangen ikke er like høy som på øyene, er det god fart i boligmarkedet i Norges eldste by også, sier Henriksen.
Boligsalget tar lenger tid nå
Omsetningstid i første kvartal i år i Vestfold er på 81 dager. På samme tid i fjor tok det 46 dager i snitt, fra en bolig ble lagt ut til den ble solgt.
– Vi opplever at det nå tar lengre tid å gjennomføre et salg, men det varierer jo mye fra objekt til objekt. Selv om selgerne må smøre seg med litt mer tålmodighet nå, er imidlertid prisen de oppnår i snitt høyere enn på samme tid i fjor, forklarer Henriksen.
Økt optimisme blant boligkjøperne
Den bratte renteoppgangen i fjor bidro til mørkere skyer over boligmarkedet i løpet av fjoråret. Dette slo inn både på de dyreste boligene på markedet og for boliger i de mer moderate prissjiktene.
Nå ser det imidlertid ut til at markedet har tilpasset seg mer til det nye rentenivået.
– At de fleste økonomer anser at vi er på rentetoppen nå, har vært god beroligende medisin for boligmarkedet. Det har gitt litt mer optimisme hos mange i forhold til egen økonomi. Samtidig gjør det det litt lettere for folk å finne ut hvor langt de kan strekke seg økonomisk, når de planlegge å kjøpe seg en ny bolig, konstaterer den erfarne megleren.