Er ikke bærekraft lønnsomt lenger?
Økt oppmerksomhet fra kunder og krav til omstilling fra myndighetene har satt bærekraftige varer og tjenester på agendaen. Men bærekraftsundersøkelsen viser at tonen har snudd hos bedriftene. Hvorfor sier flere bedrifter nå at lønnsomhet er et hinder for bærekraft?
Bærekraftundersøkelsen gjennomføres årlig for å følge trender blant folk, kommuner og bedrifter. Nasjonalt har 1 718 bedrifter blitt spurt, og i Sørøst-Norge har vi fått svar av 309.
Årets undersøkelse viser viktigheten av jevnlige undersøkelser – for noe stort har skjedd i bedriftenes svar. I år sier et økende antall bedrifter at lønnsomhet er et hinder for bærekraft.
Skulle ikke bærekraft være en gyllen mulighet?
De siste årene har det vært et fokus på klima- og naturkrise, økologisk og sirkulært, lokalt og etisk, miljømerking og grønt – og generelt bærekraftige varer og tjenester. Bærekraft burde være en gyllen mulighet for mange.
I svarene fra bedrifter er ikke dette tilfellet.
Det er også en nedgang blant de som tror at lønnsomhet vil bedre seg de neste fem årene. I 2023 sa 33 % at bærekraft vil forbedre lønnsomheten til bedriften, mens i 2024 har tallet falt til 23 %.
Flere bedrifter sier at lønnsomhet er et hinder for bærekraft. Resultatene fra bærekraftsundersøkelsen kan ha flere mulige forklaringer.
Bedriftene møter flere krav
Det er flere potensielle forklaringer på endringen i synet på bærekraft, noen av de finner vi blant andre spørsmål og svar i undersøkelsen:
- Flere regelverk på bærekraft er på vei, og det er en nedgang i andelen bedrifter som føler seg klare på nye krav. Dette gjelder blant annet bærekraftsrapportering og offentliggjøring av relevant informasjon. I fjor sa halvparten av bedriftene at de var klare.
- Kundens økonomi er også en driver bak handelsmønstre. 29 % sier de velger bærekraft på grunn av klima og miljø, mens 54 % sier at de hovedsakelig velger ut fra økonomi. Bærekraftige varer og tjenester må oftere matche på pris for å nå ut til alle kundene.
- Et kompetansegap kan være tilstede hos mange bedrifter. I år sier kun 34 % av bedriftene at de har i stor eller svært stor grad tilstrekkelig kompetanse på bærekraft. De fleste bedrifter kan ikke ansette egne fagfolk med spisskompetanse på bærekraft, og hos 71 % av bedriftene ligger bærekraftansvaret istedenfor hos den daglige lederen.
- En stabil andel bedrifter ser på bærekraft som en finansiell risiko. I 2024 sier 28 % av bedriftene at dette er tilfellet.
Er bærekraft en finansiell risiko? Bedrifters lønnsomhet, kunders økonomi, nye regelverk, og manglende kompetanse på bærekraft er mulige forklaringer på bedriftenes holdninger.
Kundene holder på et ønske om bærekraftige produkter
Bedriftene nevner i undersøkelsen av deres kunder er den viktigste definerte pådriveren for bærekraft. Ser vi på hvordan folk svarer på sine preferanser velger mange varer og tjenester med grønn profil.
- Nesten to av tre foretrekker lokale varer og tjenester
- Over halvparten foretrekker varer som er miljømerket
- Mer en to av fem er villige til å betale mer for bærekraftige produkter og tjenester
Ser vi på hva bedriftene svarer er det derimot et gap mellom hva bedriftene har å tilby, kontra hva kundene faktisk benytter seg av.
En mulig forklaring kan ligge hos lønnsomhet i kundenes økonomi.
Til tross for klare preferanser er produktenes kostnad viktig. Selv om mange er villige til å betale mer, sier fortsatt nesten halvparten at de ikke har råd til å velge varer og tjenester som er bærekraftige.
Og selv om kunden har råd er det ikke alltid de finner frem. 70 % sier at det er vanskelig å finne ut om et produkt er bærekraftig eller ikke.
Bedriftene er positive til fremtidig etterspørsel
Men blant ting bærekraft vil endre er det etterspørsel som ligger på toppen.
35 % av bedriftene har tro på at bærekraft vil bety mer etterspørsel fra samfunnet etter deres varer og tjenester. Kun 9 % tror bærekraft vil føre til en nedgang i etterspørselen.
Til tross for økte bekymringer rundt lønnsomhet kan tro på etterspørsel være en årsak til at halvparten av bedriftene fortsatt ser på bærekraft som strategisk viktig.