Til innholdet

Meny

Ungt Par Skal Kjøpe Leilighet

Holmestrand på topp i befolkningsvekst

Ikke bare øker befolkningen i Holmestrand raskere enn i nabobyene, det er også flere som eier sin egen bolig her.

– Sammenlignet med Drammen og Horten, ligger Holmestrand godt foran i befolkningsvekst gjennom de siste årene. Faktisk scorer Holmestrand aller best på vekst i hele regionen vår, sier Jørund Buen, leder for Bærekraft i SpareBank1 Sørøst-Norge.

 


Jørund Buen, leder for Bærekraft i SpareBank 1 Sørøst-Norge.

At mange velger seg Holmestrand når de skal flytte på seg, har vært en trend over lang tid. Utviklingen skjøt virkelig fart med innvielsen av den nye stasjonen, og fortsatt er det mange nye som hvert år gjør holmestrandinger av seg. Det har gjort at kommunen vår vokser raskest i folketall i regionen. Det viser tall fra Konjunktur Sørøst, basert på informasjon fra blant annet SSB.

– Frem til 2015 lå befolkningsveksten i Holmestrand på snittet i Norge, i løpet av de ti siste årene har utviklingen i kommunen ligget langt over landssnittet. Det tyder på at det er gjort mye riktig for å øke attraktiviteten til Holmestrand i løpet av den perioden, sier Buen.

 

Grafer fra Konjunktur Sørøst kan vise at befolkningsveksten i Holmestrand ligger over snittet ellers i landet.

Større andel boligeiere i Holmestrand

Det store flertallet av husholdningene i kommunen eier sin egen bolig. Totalt er det

flere som eier egen bolig i Holmestrand enn i nabobyene Horten og Drammen. I Horten og Drammen leier 25 % av husholdningene boligen de bor i, mens i Holmestrand er det samme tallet kun 20 %.

 

 

– Det har blitt igangsatt mange nye boligprosjekter i kommunen, og de fleste som flytter hit kjøper egen bolig. Fortsatt har Holmestrand litt lavere boligpriser enn nabobyene. Det gjør det litt mindre vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet for førstegangskjøpere, samt at innflyttere får litt mer for pengene her, forteller Buen.

 

Ser frem mot rentenedsettelser

Med 14 renteøkninger på to år, har alle med boliglån fått vesentlig større utgifter. Den siste måneden har også virkningen av den siste hevningen slått inn for fullt. Rentenivået er også noe som opptar svært mange, og tall fra forventningsundersøkelsen viser at over 40 % bekymrer seg for rentenivået.

Les mer: Folks forventninger oktober 2023: Store lokale forskjeller

De fleste økonomer anslår imidlertid at første rentenedsettelse kommer til høsten, og det tror også 37 % av befolkningen. Samtidig er det 17 % som tror den første rentenedsettelsen kommer allerede i sommer.     

– Akkurat nå er rentebelastningen for folk på det høyeste siden 2008, men sentralbanksjefen varsler at det ligger an til at første rentesenkning kommer til høsten. Det vil i så fall gi litt mindre utgifter i hverdagen for alle med flytende rente på boliglånet, sier Buen   

 

Les mer: Vi blir flere leietakere i Sørøst-Norge, men Adrian (22) realiserte boligdrømmen.