Mange leietakere er positivt for Midt-Telemark
At bygdekommunen Midt-Telemark er området i Sørøst-Norge med størst andel leietakere kan være overraskende – her bor hver tredje husholdning i leiebolig. Det at en ung befolkning er forklaringen er kanskje det som overrasker mest. Nå kan kommunen håpe på at flere av de unge leietakerne blir igjen i kommunen som boligeiere.
I Sørøst-Norge blir stadig flere husholdninger leietakere, også i Telemark. Men kommunen med høyest andel leietakere i regionen er Midt-Telemark – her bor hver tredje husholdning i leid bolig.
– Den høye andelen leietakere her i kommunen skyldes i stor grad den unge befolkningen, og dette er ikke en ny trend. Som et handelssentrum har Bø i Midt-Telemark vært attraktivt for unge tilflyttere fra øvre del av Telemark i flere tiår, og dette har ført til mange leietakere. De fleste som leier her gjør nok dette fordi de uansett ikke har tenkt til å kjøpe med det første, forklarer Halvard Ajer Thomassen
Midt-Telemark kommunen med høyest andel leietakere i Sørøst-Norge
Thomassen jobber i SpareBank 1 Sørøst-Norge som lokalbanksjef i Bø, Notodden og Nome, og er godt kjent med boligmarkedet i området.
Han kan fortelle at et gammelt landsgymnas og en distriktshøyskole i Bø førte til at mange bygde hus med egne utleiedeler på 70-tallet. Videre er det mange kretser som sokner til Bø, og dermed en pågang av ungdommer som trenger billige boalternativ. Dette har ført til god tilgjengelighet på utleieboliger, og mange muligheter for de unge innflytterne.
Det har dermed vært en lang historie med utleie i området.
– Mange unge kommer også til Bø for å jobbe, kanskje i sin første jobb. Et allerede ungt miljø hjelper på å tiltrekke seg flere unge inn til Midt-Telemark og spesielt Bø sentrum, sier Thomassen.
Under kan du se boforholdene for et utvalg kommuner i Telemark. Her peker Midt-Telemark seg ut med en høy andel leietakere.
Den store andelen borettslag er også unikt for fylket. Spesielt byene Skien og Porsgrunn har en lang historie med bygging av borettslag som et tilbud for den tidligere arbeiderklassen, som i dag fortsatt er synlig i boligstatistikken.
Trendlinjen til Telemark påvirkes av at Midt-Telemark ikke ble inkludert i statistikken før 2020.
Mange muligheter for unge
Thomassen peker på at trenden med en ung befolking ble ivaretatt etter at distriktshøyskolen ble til det som nå er Universitetet i Sørøst-Norge (USN).
USN campus Bø, lokalisert sentralt i Midt-Telemark kommune, er bestående av ca. 2900 studenter. Til sammenligning er folketallet i Midt-Telemark 10 749. Selv om ikke alle studentene er registrert i kommunen utgjør de en betydelig andel av folkelivet i bygda.
Universitetet er også synlig i befolkningspyramiden. Midt-Telemark ligger under landsgjennomsnittet i nesten alle aldersgrupper, men det å tiltrekke seg unge i 20-årene briljerer kommunen på.
En stor boligutvikling i Midt-Telemark
Midt-Telemark skiller seg også ut på andre aspekter ved boligstatistikken – gjennom flere år har kommunen vært på topp når det gjelder antall ferdigstilte boliger per innbygger.
Midt-Telemark på pallplass: Kun i Øvre Eiker og Holmestrand bygges det flere boliger per person i regionen. Sammenlignet med nabokommuner som Nome og Notodden er forskjellene store.
De siste årene har det spesielt vært mye nybygging rundt Bø for å holde tritt med veksten i kommunen, blant annet gjennom leiligheter i Bø sentrum. Men en trend blant unge har også vært å kjøpe frigjorte eldre hus kjøpt som oppussingsobjekter.
Thomassen mener at den største fordelen med å kjøpe i området er at prisen fortsatt reflekterer det boligen er verdt – i et område i vekst.
– Jeg vil påstå at det finnes en boligmangel i kommunen, hovedsakelig i Bø. Her merker vi at mange unge velger å bli eller ønsker å flytte tilbake som nyutdannede. Den største utfordringen er tilgangen på de laveste prisklassene, hvor det ikke legges ut nok boliger. En ny trend blant boligeiere i området er at mange ikke kjøper seg oppover lenger, men heller velger å pusse opp og investere i boligen de allerede eier, forteller Thomassen.
Høy prisvekst i boligmarkedet
Denne boligmangelen merkes flere steder – gjennom flere år har førstegangskjøperen fått svekket sin kjøpekraft. Statistikk fra NBBL viser at førstegangskjøpere i Drammen kun hadde råd til 14 prosent av boligene på markedet i 2023.
Lengre ned i Sørøst-Norge står derimot førstegangskjøperen bedre stilt. Selv i byene Skien og Porsgrunn ligger tallet henholdsvis på 46 og 41 prosent. Men selv her har både boligpriser og andelen leietakere økt de siste årene.
– I Grenland så har ting blitt dyrere, og det nedre nivået på eiendom har flyttet seg oppover i forhold til distriktene. Barrieren for unge for å komme seg på boligmarkedet har blitt høyere. Dessverre betyr dette at mange unge tyr til å leie, noe som også har blitt dyrere, sier Thomassen.
Gode muligheter for førstegangskjøpere i distriktene
I Notodden har førstegangskjøperen råd til halvparten av boligene. Statistikk er ikke tilgjengelig for Midt-Telemark, men Thomassen gjetter på at prosentandelen ligger et sted mellom Notodden og Grenland.
Selv om det er få som bytter bolig nå betyr det at førstegangskjøpere og studenter fortsatt har gode muligheter tilgjengelig på boligmarkedet i Midt-Telemark.
– Her i Midt-Telemark finnes det gode boliger til en pris ned mot 2 millioner, med nærhet til Bø og i pendleravstand til Grenland. En av de største fordelene ved å eie egen bolig som ung er muligheten til å bygge opp egenkapital. Vi merker at mange velger å bli igjen i Bø etter studiene, og har man som student anledning til å ta opp et boliglån er dette et godt tips. Da gjelder det å regne på muligheter selv, men også å ta kontakt med banken for råd og veiledning på å få regnestykket til å gå opp, avslutter Thomassen.